Blog

Jak ekologicznie palić w kominku na drewno?

17. 11. 2020.
Edyta

Dzisiaj przyjrzymy się bliżej kwestii rozpalania w kominku. Jak rozpalać, aby ogień momentalnie zapłonął, dym z kominka był czyściutki, a użytkowanie kominka lub pieca było czystą przyjemnością?

Zanim jednak przejdziemy do konkretów na temat prawidłowego rozpalania przypomnijmy jeszcze dwa warunki wstępne ekologicznego palenia drewnem.

  • Pierwszy to posiadanie kominka lub pieca wolnostojącego typu koza, spełniającego standardy Ekoprojektu (Ecodesign), który zapewni odpowiednią sprawność oraz niską emisję cząstek stałych, tlenków węgla i azotu oraz organicznych związków gazowych.
  • Drugi to odpowiedni opał, czyli drewno twardych drzew liściastych o wilgotności maksymalnie 20% (a najlepiej 12-15%). Suche drewno, to czystsza szyba, palenie praktycznie bezdymowe, śladowa emisja i przewód kominowy dłużej drożny. Z kolei, mokre drewno kopci, co jest szkodliwe dla naszego zdrowia oraz wytwarza dużo sadzy, która osadza się głównie w przewodzie kominowym, rodząc potencjalne ryzyko tzw. pożaru komina.

Więcej o drewnie przeczytasz tutaj  i  tutaj.

Jeśli więc masz już eko kominek bądź eko piec wolnostojący typu koza i dobrej jakości suche drewno opałowe, możesz przystąpić do rozpalania.

1. Otwórz maksymalnie przepustnicę powietrza zewnętrznego.

Najpierw otwieramy maksymalnie dopływ powietrza, ponieważ nawet najlepszej jakości urządzenie grzewcze oraz suche drewno nie pomogą jeśli nie zapewnimy wystarczającej ilości powietrza do spalania. Dopływ powietrza przymykamy do pozycji wskazanej w instrukcji użytkowania danego urządzenia, dopiero kiedy ogień porządnie się rozpali i powstanie pierwszy żar.

2. Ułóż stos drewna na krzyż.

Teraz możemy już ułożyć drewno na ruszcie paleniska. Szczapy drewna układamy zawsze na krzyż, gdyż to zapewni przepływ powietrza niezbędnego do prawidłowego spalania. Zaczynamy od 2-3 grubszych polan, następnie układamy 2-3 nieco mniejsze szczapy, na to drobne drzazgi i na koniec rozpałkę.

3. Podpal drewno od góry.

Ostatnia czynność to podpalenie szczytu tego misternie ułożonego stosiku. Pamiętajcie zawsze rozpalamy od góry, bo tylko wtedy zapewnimy czyste spalanie. Dzieje się tak dlatego, że płomień ogrzewa początkowo tylko górną warstwę drewna, czyli drobne szczapy. To powoduje uwalnianie się niewielkiej ilość gazów palnych, które wraz z dymem powstającym w wyniku odparowywania reszty wilgoci z drewna przechodzą przez płomień i ulegają dopaleniu. W miarę rozpalania się kolejnych (niższych) warstw drewna, rośnie temperatura w komorze spalania, a płomień jest już na tyle duży, że świetnie poradzi sobie z dopaleniem większej ilości gazów i pyłów powstających w tej fazie. Efekt jest widoczny gołym okiem; na początku z komina wydobywa się biały dym, składający się głównie z pary wodnej i niewielkiej ilości dwutlenku węgla, a po niedługim czasie prawie znika. Oznacza to, że drewno jest spalane prawie w całości.

I odwrotnie, rozpalanie w kominku od dołu powoduje dymienie, ponieważ płomień w początkowej fazie rozpalania jest za słaby, aby duże polana drewna zajęły się, a dodatkowo odparowywana wilgoć z drewna przekształca się w dym, który wydostaje się wszelkimi szczelinami, gdyż z uwagi na brak dużych płomieni nie może zostać dopalony.

Proste, prawda? A jednak spora grupa użytkowników kominków nie stosuje tych zasad. Czas to zmienić, bo ekologiczne palenie to same korzyści.

Korzyści z ekologicznego palenia w kominku i piecu.


Podpalając paliwo “od góry” oszczędzasz;

  • czas – ponieważ rozpalasz raz na kilka godzin, a mniej smoły i sadzy to mniej czyszczenia komory spalania i przewodu kominowego,
  • pieniądze – ponieważ zużywasz nawet 40% mniej opału przy uzyskaniu tej samej temperatury w domu, oraz przedłużasz żywotność wkładu kominkowego lub pieca,
  • zdrowie swoje i sąsiadów – z uwagi na ograniczenie ryzyka zapalenia sadzy w kominie, brak dymu w pomieszczeniu oraz jedynie śladowe ilości tlenku węgla, azotu i gazów organicznych, które dostają się do atmosfery.

 

Warunki ekologicznego palenia w kominku - podsumowanie


A zatem na koniec podsumujmy w punktach co gwarantuje dobre i czyste, tj. ekologiczne palenie w kominku i piecu.

  1. Dobrej jakości wkład kominkowy lub piec, spełniający normy ekoprojektu.
  2. Suche drewno twardych drzew liściastych, najlepiej o wilgotności 12-15%.
  3. Prawidłowe ułożenie drewna w palenisku, tj. największe szczapy na dole i coraz mniejsze ku górze ułożone na krzyż.
  4. Dopływ świeżego powietrza niezbędnego do spalania.
  5. Podpalenie drewna od góry.
  6. Regularne czyszczenie komory spalania urządzenia grzewczego i przewodu kominowego.

 

 

Warto także posłuchać ekspertów:

Na koniec życzę wszystkim, aby palenie było dla was zawsze czystą przyjemnością - dosłownie i w przenośni.

 

Ocena:
Dziękujemy za ocenę

4.8/5

Informacja o polityce przetwarzania danych osobowych

W celu dostarczania naszych usług wykorzystujemy pliki cookies. Aby dowiedzieć się więcej o plikach cookies, opcjach wypisu oraz Twoich preferencjach kliknij tutaj. Korzystanie z naszego serwisu internetowego traktowane jest jako zgoda na politykę przetwarzania danych osobowych.